top of page

Women's Health: 'Dit gebeurt er als je een maand lang geen nieuw plastic koopt.'

Got into a conversation with the Women's Health to talk about the month in where I tried to dedicate myself to the Plastic Free July campaign. Photo's taken by the one and only Teddy Lauren Houtkamp during the hectic high season holidays in where we walked at the beach for a day to capture the effects of 'humans prioritising the joy of holidays' during rona'o'clock. >> click to read the full article (in Dutch)


..maar ook nog even een klein stukkie in het Nederlands, want, er waren twee onderwerpen die bij mij zijn blijven hangen en in dit artikel niet worden besproken. Uit de conversaties met mensen die ontstonden n.a.v. de stories die ik deelde (terug te kijken bij Instagram hoogtepunten) kreeg ik vaak een opmerking over de prijzen van supermarktketens, zoals: "De EkoPlaza is vet duur, en de Aldi is een stuk goedkoper, daarom haal ik daar altijd mijn boodschappen maar ja, daar zijn de appels dan wel weer verpakt in plastic." - vet logisch natuurlijk dat je kiest voor een goedkopere optie - vooral tijdens coronatijd waar iedereen toch net iets meer op zijn geld moet letten.


Toch ben ik tijdens deze maand anders naar deze opmerking gaan kijken. Begin COVID-19 heb ik geholpen bij een groothandel wat mij een transparantere blik heeft gegeven op de herkomst van de (biodynamische en/of biologische) producten (die over het algemeen ook duurzamer/naakt zijn verpakt - of er wordt gewerkt met statiegeld). Dit met gevolg er vraagtekens in mijn hoofd ontstonden over het verschil in prijzen van soortgelijke producten bij een Ekoplaza of bij een wat commerciëlere ingestelde supermarktketen.


Nu heb ik geen vraag over hóe dit zo kan zijn, maar eerder een opmerking over dat ik vind dat we kritischer naar producten en prijzen mogen kijken die zo belachelijk goedkoop kunnen worden aangeboden. Niet: De Ekoplaza is duur, maar eerder: de Aldi of Jumbo zijn goedkoop. Oké, en dan nog punt 2, hierin hoop ik eigenlijk gewoon dat er verandering komt binnen de constructie van de prijzen van producten: dat als je een raketijsje koopt je niet alleen betaalt voor het product (stokje, ijsje en de verpakking), maar óók voor de verwerking van de verpakking. Want daar zit immers ook tijd en mankracht in.Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page